Island
1 to 14°C
temperatur
1672 timer
solskinn per dag
313 mm
regn
165 dager
tørr
162 dager
regn
38 dager
snø

Klimaet i Island

Island har et av de mest særegne og varierte klimaene på jorden. Island ligger i Nord-Atlanteren, like sør for polarsirkelen, og har et temperert maritimt klima påvirket av Golfstrømmen. Dette betyr at landet, selv om det ligger i nord, ikke ofte opplever den strenge kulden som andre arktiske regioner.

Klimagjennomsnitt for hele året

  • Dag: gjennomsnittlig dagtemperatur er mellom 1°C og 14°C i løpet av dagen
  • Night: den gjennomsnittlige nattetemperaturen er mellom -2°C og 9°C
  • Sjøtemperatur: sjøtemperaturen er mellom -3°C og 19°C
  • Regn: det regner 162 dager og det er totalt omtrent 313 mm nedbør
  • Snø: det snør i gjennomsnitt 38 dager i året
  • Soltimer: i løpet av året er det 1672 soltimer
Maksimumstemperatur: mellom 1°C og 14°C
Varmeste måned: 14°C i juli
Kaldeste måned: 1°C i desember
Nattemperatur: mellom -2°C og 9°C
Sjøtemperatur: mellom -3°C og 19°C
Tørre dager: 165 dager
Dager med regn: 162 dager
Dager med snø: 38 dager
Total regnsum: 313 mm
Antall soltimer: 1672 timer

Selv om det er vanskelig å forutsi klimaet, er det islandske været svært uforutsigbart og utsatt for brå endringer. Dette skyldes delvis at landet ligger i utkanten av polarsirkelen, der det er utsatt for både polare og tropiske luftmasser. Som et resultat endrer det islandske været seg ofte fra den ene ytterligheten til den andre i løpet av timer.

Island er velsignet med varmt vann og varm luft takket være Golfstrømmen, en varm havstrøm som beveger seg fra tropene til polene. Som et resultat er landets temperatur betydelig mildere enn i andre områder på samme breddegrad.

Vår, sommer, høst og vinter er Islands fire forskjellige årstider. Når du planlegger en ferie til landet, er det viktig å være forberedt på alt, da hver sesong har sine egne værmønstre og miljø.

Vår

Når landet kommer ut av vinterens dysterhet og kulde, er våren en periode med transformasjon på Island. På denne tiden av året er temperaturene kjølige og svinger mellom 0 og 10 grader Celsius. Solfylte dager kan veksle med regn og snøbyger, og været kan være ganske uforutsigbart.

Sommer

Sommeren på Island er den varmeste og hyggeligste sesongen. Den har de lengste dagene og mest kontinuerlig sollys på året, med temperaturer fra 10 til 20 grader Celsius. Fenomenet "midnattssol", der solen aldri går helt ned og det er opptil 20 timer med solskinn hver dag, er kjent for å forekomme på Island gjennom hele sommeren. Så hvis du vil dra nytte av Islands naturskjønnhet og delta i utendørsaktiviteter, er sommeren den ideelle sesongen å dra dit.

Høst

Island opplever endringer om høsten når bladene begynner å skifte farge og dagene blir kortere. På denne tiden av året varierer temperaturene vanligvis fra 5 til 15 grader Celsius, med kjølige, kjølige dager og sporadiske regn- eller snøbyger. Hvis du vil se nordlyset, er høsten en flott årstid å dra til Island, ettersom de lengre, mørkere kveldene er ideelle for dette fenomenet.

Vinter

Vinteren på Island er kjølig og kjedelig, med nedturer på rundt -5 til 5 grader Celsius. Det er ikke uvanlig at hele landet er dekket av et lag med snø. Snø og is er også vanlig. Selv når det er kaldt ute, er Islands uberørte natur vakker om vinteren fordi den er dekket av et lag med snø. Vinteren er en flott tid å komme hvis du vil se nordlyset fordi det er mye mer merkbart.

Klimaet i Islands mange regioner

Islands klima er generelt jevnt over hele landet, men det er små regionale forskjeller. For eksempel har de sørlige og vestlige delene av landet en tendens til å ha varmere og våtere vær enn de mer kjølige og tørre nordlige og østlige delene.

Reykjavik, landets hovedstad, ligger i den sørvestlige delen av landet og har moderate temperaturer sammenlignet med andre regioner. Golfstrømmen påvirker byen, noe som bidrar til å opprettholde behagelige temperaturer om vinteren. Reykjaviks gjennomsnittlige vintertemperatur er omtrent 2 grader Celsius, mens sommerens maksimum er 16 grader Celsius.

I kontrast er de nordlige og østlige delene av landet, inkludert Akureyri og Egilsstadir, kjent for sine kjølige, tørre vintre og kjølige somre. Disse områdene har vanligvis vintertemperaturer på rundt -5 grader Celsius og sommertemperaturer på opptil 10 grader Celsius. Sterk vind og klare, lyse dager er også mer vanlig i disse områdene.

Kort sagt, Island har et veldig annerledes og variabelt klima, med hver sesong med sine egne værmønstre og forhold. Nærheten til Nord-Atlanterhavet og påvirkningen fra Golfstrømmen får temperaturene til å synke, selv om været fortsatt kan være ganske uberegnelig. Island er et vakkert og unikt sted som sannsynligvis vil forbløffe besøkende, enten du drar dit i løpet av de varme, strålende sommerdagene eller de kjølige, mørke kveldene om vinteren.

Temperaturgraf

Denne grafen viser gjennomsnittlig maksimumstemperatur (rød) og minimumstemperatur (blå) for Island.

Nedbørgraf

Denne grafen viser gjennomsnittlig nedbørsmengde per måned for Island.

Vil du gå til Island?

Dette er reiseselskapene der du kan bestille en reise til Island:

Tilbud for Island

Klimatabell for Island

Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Dag temp. (°C) 2 2 2 5 8 12 14 13 10 6 3 1
Natt temp. (°C) -1 -1 -1 1 4 8 9 8 6 3 1 -2
Vanntemp. (°C) -3 7 8 16 18 19 17 18 12 8 6 6
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Nedbør 37 28 31 23 20 17 19 24 26 36 25 27
Dager med regn 13 11 11 14 14 15 17 14 17 14 12 10
Dager med snø 6 6 9 6 1 - - - - - 4 6
Dager med oppholdsvær 12 11 11 10 16 15 14 17 13 17 14 15
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Soltimer per dag 2 3 4 5 7 4 7 8 5 4 3 3
Vindhastighet i Bft 4 4 4 4 4 3 3 3 4 4 4 4
UV-indeks 1 1 2 2 3 3 4 3 2 2 1 2

Beste tid å reise til Island

Juli og august, som er de varmeste månedene på Island, har tradisjonelt vært de mest foretrukne månedene for turister å besøke landet. Og fordi det er kontinuerlig dagslys i juni, er det nesten like mange turister som det er på høysommeren. På denne tiden av året kan det imidlertid forekomme dårlig vær som kraftig regn og sterk vind. På grunn av det uforutsigbare klimaet på øya er det ikke uvanlig at en enkelt dag har elementer fra alle fire årstider.

Med tanke på at Islands klima kan opprettholde en behagelig temperatur langt inn i den første uken i oktober, kan det være det beste alternativet å reise dit i september. Mai har også flere timer med dagslys, noe som gjør den ideell for utendørs utflukter og mildere temperaturer. Imidlertid er dette kanskje ikke den beste tiden å besøke hvis du er interessert i å besøke noen av de fjernere åsene og fjordene, siden noen veier fremdeles er blokkert når de tiner fra snødekket som de hadde over seg i løpet av vinteren.

Den beste tiden på året å gå på tur på Island er om sommeren, da dette er den eneste sesongen der alle fjellveiene er farbare og flertallet av landets mest kjente stier er tilgjengelige.

Når er den beste tiden for å se hval på Island?

Månedene juni og juli er ideelle for hvalsafari på Island. Nord-Island har en lengre sesong for å se knølhval, vågehval og delfiner, som krysser Atlanterhavet fra mai til august; noen få knølhval blir til og med til slutten av året. Blåhvaler reiser også gjennom om sommeren.

Vågehvaler og delfiner kan sees i nærheten av Reykjavik i sommermånedene, mens spekkhoggere konsentrerer seg på Vest-Island rundt Snaefellsnes-halvøya i første del av året.

Når er den beste tiden for å besøke de varme kildene?

Varmtvannsbad på Island er en viktig del av den islandske kulturen, og gir både sosiale og velværefordeler. De offentlige bassengene i Reykjavik er tilgjengelige hele året. Besøk dem i september eller første halvdel av oktober, mens de fremdeles fremdeles er tilgjengelige med fjellvei, men turistantallet har gått kraftig ned.

Når du besøker Blue Lagoon, verdens mest kjente geotermiske spa, vil besøkende finne mindre folkemengder ved å gå i lavsesongene.

Klima for Island etter måned

Hvordan er gjennomsnittsklimaet i en gitt måned for Island? Klikk på en måned for å se alle månedlige gjennomsnitt for solskinn, maksimums- og minimumstemperaturer, prosentvis sjanse for regn per dag, snøfall og antall regnværsdager.

Erfaringer med været i Island

Har du vært i i Island?

Legg igjen dine opplevelser av været i Island og vinn 1000 kr!

E-postadressen din vil ikke vises i anmeldelsen og vil ikke bli videresendt til tredjeparter.

Populaire bestemmingen i Island

Byer og tettsteder i Island

Har du sett en feil?

Send oss en e-post, vi er takknemlige for din hjelp.