Norge
-3 to 20°C
temperatur
2325 timer
solskinn per dag
526 mm
regn
153 dager
tørr
141 dager
regn
71 dager
snø

Klimaet i Norge

Norge er et land med store kontraster når det gjelder klima. Fra de snødekte fjelltoppene til de grønne dalene og skogene. Og selv om det er sant at norske vintre kan være kalde, er landets klima mye mer enn bare snø og is. Faktisk har Norge et bredt spekter av klimaer, fra veldig kaldt til veldig mildt.

Klimagjennomsnitt for hele året

  • Dag: gjennomsnittlig dagtemperatur er mellom -3°C og 20°C i løpet av dagen
  • Night: den gjennomsnittlige nattetemperaturen er mellom -9°C og 11°C
  • Regn: det regner 141 dager og det er totalt omtrent 526 mm nedbør
  • Snø: det snør i gjennomsnitt 71 dager i året
  • Soltimer: i løpet av året er det 2325 soltimer
Maksimumstemperatur: mellom -3°C og 20°C
Varmeste måned: 20°C i juli
Kaldeste måned: -3°C i januar
Nattemperatur: mellom -9°C og 11°C
Tørre dager: 153 dager
Dager med regn: 141 dager
Dager med snø: 71 dager
Total regnsum: 526 mm
Antall soltimer: 2325 timer

Norge er et smalt, men langstrakt land, og klimaet kan derfor variere sterkt fra region til region. Norge kan generelt deles inn i tre klimasoner: den polare sonen, den tempererte sonen og den subtropiske sonen. Golfstrømmen har også stor innflytelse på klimaet, noe som gjør at vestkysten (inkludert byer som Bergen og Stavanger) er varmere og mildere enn andre deler av landet.

Nord-Norge (polarsonen)

Polsonen dekker den nordligste delen av landet, der temperaturen nesten alltid er under frysepunktet og den gjennomsnittlige årsnedbøren er lav. Dette er den delen av Norge som folk flest ser for seg når de tenker på landets klima.

Midt-Norge (temperert sone)

Den tempererte sonen dekker den sentrale delen av Norge og har et mer moderat klima. Temperaturene i denne sonen er vanligvis over frysepunktet, selv om det kan forekomme kaldere perioder om vinteren. Den tempererte sonen får også mer nedbør enn den polare sonen.

Sør-Norge (subtropisk sone)

Til slutt dekker den subtropiske sonen den sørligste delen av Norge og har relativt varme temperaturer hele året. Dette skyldes Golfstrømmen, som bringer varmt vann fra tropene til de norske kystene. I denne sonen faller det mye nedbør, særlig om vinteren.

Norges klima generelt

Nedbør er ganske vanlig i Norge gjennom hele året, så ta med regnfrakken. Solen kan skinne det ene øyeblikket etterfulgt av et kraftig regnskyll. Noen deler av Norge får til og med mer enn 2000 mm regn i året. Om vinteren får landet mye snø, spesielt i fjellene.

Et av de mest interessante aspektene ved det norske klimaet er de berømte lange dagene i sommermånedene. Fra slutten av mai til slutten av juli går solen aldri ned i Norges nordligste region. Dette fenomenet, kjent som midnattssol, tiltrekker seg besøkende fra hele verden som kommer for å oppleve 24 timer med dagslys.

Temperaturgraf

Denne grafen viser gjennomsnittlig maksimumstemperatur (rød) og minimumstemperatur (blå) for Norge.

Nedbørgraf

Denne grafen viser gjennomsnittlig nedbørsmengde per måned for Norge.

Vil du gå til Norge?

Dette er reiseselskapene der du kan bestille en reise til Norge:

Tilbud for Norge

Klimatabell for Norge

Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Dag temp. (°C) -3 -3 2 8 15 18 20 18 15 8 2 -2
Natt temp. (°C) -8 -9 -5 1 6 8 11 10 7 3 -1 -5
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Nedbør 25 28 32 26 50 54 62 64 45 51 55 34
Dager med regn 2 2 4 11 17 18 22 20 15 14 10 6
Dager med snø 14 13 12 6 1 - - - - 4 9 12
Dager med oppholdsvær 15 13 15 13 13 12 9 11 15 13 11 13
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
Soltimer per dag 3 3 5 8 9 12 10 9 8 4 4 3
Vindhastighet i Bft 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-indeks 1 1 1 3 4 4 4 4 3 2 2 1

Beste tid å reise til Norge

Med sine dramatiske landskap og mange utendørsaktiviteter er Norge et populært reisemål for naturelskere. Men når er den beste tiden å besøke Norge? Svaret avhenger av hva du har lyst til å se og gjøre.

Sommer

Sommeren (juni-august) er den mest populære tiden å besøke Norge, og med god grunn. Været er varmt og solrikt, noe som gjør det ideelt for utendørsaktiviteter som fotturer og sykling. Dagene er også mye lengre om sommeren, noe som betyr at du har mer tid til å utforske alt Norge har å by på. Sommeren er imidlertid også høysesong for turister, noe som gjør det til den travleste og dyreste tiden å reise. Så hvis du vil unngå folkemengdene og spare penger, bør du vurdere å besøke landet om våren eller høsten.

Vår og høst

Våren (mars-mai) og høsten (september-november) er begge fantastiske årstider i Norge. Været er mildere enn om sommeren, men fortsatt behagelig nok til å nyte utendørs. Det er også mindre overfylt i disse månedene, og prisene er noe lavere. Du har imidlertid en sjanse for at noen attraksjoner kan være stengt.

Vinter

Vinteren (desember-februar) kan være en magisk tid å besøke Norge. Om vinteren kan du se nordlyset, kjøre hundespann, snøscooter og stå på ski på noen av Europas beste skisteder. Hvis du håper å se nordlyset, er dette tiden på året å reise. Husk imidlertid at vinteren også kan være kald og mørk, særlig i Nord-Norge. Hvis du ikke er så glad i kaldt vær, er det kanskje bedre å bo i Sør-Norge om vinteren. Uansett når du velger å besøke Norge, kan du være sikker på å få en uforglemmelig tur!

Klima for Norge etter måned

Hvordan er gjennomsnittsklimaet i en gitt måned for Norge? Klikk på en måned for å se alle månedlige gjennomsnitt for solskinn, maksimums- og minimumstemperaturer, prosentvis sjanse for regn per dag, snøfall og antall regnværsdager.

Erfaringer med været i Norge

Har du vært i i Norge?

Legg igjen dine opplevelser av været i Norge og vinn 1000 kr!

E-postadressen din vil ikke vises i anmeldelsen og vil ikke bli videresendt til tredjeparter.

Populaire bestemmingen i Norge

Byer og tettsteder i Norge

Har du sett en feil?

Send oss en e-post, vi er takknemlige for din hjelp.